Добре дошли в нашия магазин!

Категории

Сублимация печат

 

Сублимация печат

 

 

Сублимационният печат е технология за печат, която използва топлина за прехвърляне на мастилото върху материали като плат, пластмаса,алуминиий, картон, керамика и др. материали

 

Процесът на сублимационен печат се използва за печат върху полиестер или други синтетични тъкани. Използва се за приложения като тениски, банери, корици за маси, картони, спортно облекло, знамена, шалове, покривки, сатенени завивки, одеяла, възглавници, декоративни дамаски, завеси и мн. др. Оригиналните принтери бяха електростатична технология, използваща тонери, но сега обикновено са широкоформатни мастилено-струйни принтери, използващи специално формулирани мастила. Сублимационните мастила са на водна основа и са абсолютно безопасни. Изображенията първоначално се отпечатват върху покрита с топлоустойчива трансферна хартия като огледален образ на крайния дизайн, който след това се прехвърля върху полиестерна тъкан в термопреса, работеща при температура между 180 до 210 C . При висока температура и налягане багрилото се превръща в газ и прониква в тъканта и след това се втвърдява във влакната му. Тъканта е трайно боядисана, за да може да се пере, без да се уврежда качеството на изображението. Предимства на сублимацията на багрилото пред другите методи на текстилен печат:  изображенията са постоянни и не се лющят или избледняват, багрилото не се натрупва върху тъканта. Цветовете могат да бъдат изключително блестящи поради свързването на мастолото с прозрачните влакна на синтетичната тъкан, могат да се постигнат наистина непрекъснати тонове, които са еквивалентни на фотографиите, без използването на специални техники като полу-ситопечат и изображението може да бъде отпечатан върху целия елемент, без затруднения при отпечатването чак до ръбовете.

 

Традиционно предимството на сублимационния печат е фактът, че това е технология с непрекъснати тонове, при която всяка точка може да бъде с всякакъв цвят. За разлика от тях, мастилено-струйните принтери могат да променят местоположението и размера на капчиците мастило, процес, наречен дитеринг, но всяка капка мастило е ограничена до цветовете на инсталираните мастила. Следователно принтерът с мастила произвежда истински непрекъснати тонове, които изглеждат много като  снимка. Мастилено-струйният печат се състои от капчици мастило, наслоени и разпръснати, за да се симулират непрекъснати тонове, но при увеличение отделните капчици могат да се видят. В минали години на мастилено-струйния печат големите капчици и ниската разделителна способност правят мастиленоструйни отпечатъци значително некачествени от сублимационния печат, но някои от днешните мастила произвеждат изключително висококачествени отпечатъци, използващи микроскопични капчици и допълнителни цветове на мастилото, създавайки превъзходна вярност на цветовете. Сублимацията предлага някои предимства пред мастиленоструйния печат. Първо, отпечатъците са сухи и са готови за работа веднага щом излязат от принтера. Тъй като термичната глава не трябва да мести напред-назад по печатащия носител, има по-малко движещи се части, които могат да се разрушат. Целият цикъл на печат е изключително чист, тъй като няма течни мастила за почистване. Тези фактори правят сублимацията като цяло по-надеждна технология в сравнение с мастилено-струйния печат. Сублимационните принтери  имат някои недостатъци в сравнение с мастиленоструйните принтери. Всеки от цветните панели на лентите и самата термична глава трябва да съответстват на размера на носителя, върху който се печата. Освен това, само специално покрити хартия или специфични пластмаси могат да приемат сублимираното мастило. Това означава, че сублимационните принтери не могат да съответстват на гъвкавостта на мастилено-струйните принтери при печат върху широк спектър от носители. Багрилата дифузират малко количество, преди да бъдат погълнати от хартията.

Бъдещето е тук. Сублимационният с текстил (dye sub) е последният участник в света на функционалния текстил. Допреди няколко години щеше да е трудно да повярваме, че могат да се произвеждат такива усъвършенствани многофункционални функционални текстилни изделия. Днес сценарият се промени. Подтекстилите за боядисване са навлезли на пазара и са надхвърлили отпечатаните платове. Те са отличен печат за изработка на банери с най-високо качество, графични дисплеи, театрални дисплеи, системи за рамки на светлинни кутии и рекламни дисплеи. След отпечатването платът осигурява отлична консистенция на цветовете, с по-ясни и остри изображения в широка гама от цветове.

 

Процесът на директна сублимация на е нов и усъвършенстван метод за директен печат, който изисква специално проектиран текстил, за да постигне изключителни резултати.  Процесът сублимация боядисва изображението директно върху тъканта. В процеса на прехвърляне на багрилото се създава цифрово изображение и се отпечатва върху специална хартия с помощта на специални мастила. Тази хартия се поставя върху тъканта и след това се пресова топлинно на каландър или плоска термо преса. Ние разполагаме както с ролни термо преси така и сплоски трансферни термо преси. Твърдите частици в багрилото се превръщат в газообразна форма, за да се обединят с полимерите на тъканта. Това води до прехвърляне на багрилата обратно в твърда форма и в тъканта. Този процес гарантира, че багрилата проникват в тъканта и правят изображението постоянно. При традиционния ситопечат изображението се прави с мастило, което след това се свързва с плата и се утаява върху горната част на плата. Dye sub използва багрилата за проникване в тъканта, за да направи изображението дълготрайно. Самата тъкан е специална, конструирана, за да я направи съвместима с мастилото за прехвърляне на багрилото. Това прави такава тъкан отлична за принтери, които използват такива усъвършенствани приложения.

Филтри
«1»

 

Сублимация печат

 

Сублимацията е процес, при който се използва топлина и определен натиск чрез термо преса, за да се пренесе мастило от разпечатката върху материали като пластмаса, картон, хартия, или плат. При сублимацията мастилата преминават от твърдо в газообразно състояние без да минава през течна фаза.

Сублимационен печат (сублимация) е технология за дигитален печат, при който може да се отпечатват пълноцветни изображения върху полиестерни и полимерни продукти. Процесът обикновено се използва за отпечатване на платове за облекло, знамена, банери, хавлиени кърпи, ленти за баджове, кухненски текстил, покривки, спално бельо, декоративен текстил рекламен текстил, кухненски престилки, възглавници, пердета, бански костюми, спортни екипи, торби от плат, както и други нетекстилни продукти, като например капаци за мобилни телефони, плакети, чаши, пъзели, алуминиеви табели, баджове и други предмети със сублимационна повърхност.

В сублимациония печат, се принтира върху трансферна сублимационна хартия чрез със специални сублимационни мастила и печатащата глава на водна база. Мастилото се нанася върху хартията която се използват за следващия етап на процеса печат чрез сублимация. След създаването на дизайн и отпечатан върху трансферна сублимационна хартия, тя се поставя на топлинна преса заедно с материала за сублимиране.

За да прехвърлите изображението от хартията към основата се изисква натиск съчетано с топлинна енергия, която трябва да е правилна комбинация от време и налягане. Чрез термо преса се прилага тази специална комбинация, която може да се промени в зависимост от материла за трансфер след което сублимационните мастила на молекулярно ниво се пренасят върху заложения предмет. Най-често срещаните мастила за сублимя се активират при 180 градуса по целзии. Въпреки това, обикновено се препоръчва за оптимален цвят температура около 200 градуса.

Крайният резултат от процеса сублимация е постигането на отпечатъци с висока резолюция, с мнго по добро качество сравнено с други техники като ситопечат и директен печат. Отпечатаните дизайни няма да се напукат, обелят или да избледнеят при нормални условия.

 

Сублимацонният печат е революционна технология в света на текстилната индустрия, която предоставя изключително качество и дълготрайност на отпечатъците. Този метод съчетава съвременни технологии и възможности за креативност, позволявайки персонализация на разнообразни продукти, от платове до текстилни ленти.

При сублимационния печат, специално формулираните сублимационни мастила се превръщат от твърдо състояние директно в газ под въздействието на високи температури. Тази трансформация се случва без преминаване през течно състояние, което позволява мастилото да проникне дълбоко в структурата на материала. В резултат на това, изображенията не се чувстват на допир, цветовете са наситени и ярки, а отпечатъците - устойчиви на избледняване от слънце и измиване.

Освен печат на платове, сублимацията е особено подходяща за трансферен печат върху текстилни ленти, като тези, използвани за аксесоари, рекламни материали или подаръци. Това е идеалният начин за добавяне на лого, слоган или какъвто и да е дизайн върху текстила.

Едно от основните предимства на сублимационния печат е, че той е идеален за краткосерийно и бързо производство, предлагайки висока гъвкавост при смените на дизайна. Това го прави изключително подходящ за индивидуализиране на продукти и отговаряне на специфичните интереси и нужди на целевата аудитория.

Важно е преди използването на техниката за сублимационен печат да се вземат предвид някои фактори, като качеството на използвания материал и сублимационното мастило, тъй като те са ключови за крайния продукт. Качеството на отпечатъците зависи от правилната комбинация на тези елементи и точността на печатния процес.

И така, ако търсите иновативен начин за персонализиране на текстилни продукти, сублимацията предлага перфектното решение. Тя не само гарантира качество и устойчивост, но също предоставя възможността за бързо и ефективно производство, задоволяващо най-разнообразните потребности и интереси на вашите клиенти.

 

Виж още